Γίγαντες με σπανάκι, μυρωδικά και φέτα !

25 Νοε 2015

Γίγαντες με σπανάκι, μυρωδικά και φέτα!

Υλικά:

-          500 γραμμ. γίγαντες

-          750 γραμμ. σπανάκι

-          5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

-          1 πράσο ψιλοκομμένο

-          1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

-          1 ματσάκι άνηθο

-          1 ματσάκι μαϊντανό

-          2 κόκκινες  πιπεριές  φλωρίνης ψιλοκομμένες

-          1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη

-          800 γραμμ. (ή 2 συσκευασίες κονκασέ) ψιλοκομμένες ντομάτες

-          1 κομμάτι φέτα τριμμένη

-          1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

-          3 κ.σ. φρυγανιά

-          1 κουτ. σούπας μείγμα για λαδερά

-          Αλάτι

-          φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Από την προηγουμένη μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επομένη ξεπλένουμε καλά και βράζουμε τους γίγαντες με καθαρό νερό για 30΄. Τους στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Έπειτα, πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι, το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, το βάζουμε σε μπολ και το αλατίζουμε. Το αφήνουμε να σταθεί για 15΄. Το μαραίνουμε ζουλώντας το με τα χέρια, ν’ αποβάλει τα υγρά του. Το τοποθετούμε σε μπολ και προσθέτουμε τα μυρωδικά, άνηθο, μαϊντανό, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, τις πιπεριές και λίγη από τη φέτα. Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά. Σε λαδωμένο μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος ή στρογγυλό 32 ή 34 εκ. ταψί στρώνουμε τα μισά χόρτα. Ενδιάμεσα κάνουμε μία στρώση τους γίγαντες, από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα χόρτα. Καλύπτουμε με μία στρώση ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μείγμα για λαδερά. Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του. Αφού το φαγητό έχει γίνει, πασπαλίστε με την υπόλοιπη φέτα, σβήστε το φούρνο και αφήστε 2’. Σερβίρετε!