Σ Τ Ε Β Ι Α : γλυκιά, αλλά αθώα !!!

13 Ιουν 2014

Σ Τ Ε Β Ι Α : γλυκιά, αλλά αθώα

 

Το φυτό Στέβια, το οποίο χρησιμοποιήθηκε επί αιώνες από τους αυτόχθονες Νοτιοαμερικανούς, έχει τραβήξει τον τελευταίο καιρό τα φώτα της δημοσιότητας. Η Στέβια περιέχει φυσικά γλυκαντικά, τους γλυκοζίτες στεβιόλης, οι οποίοι έχουν έως και 300 φορές πιο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, χωρίς όμως να προσδίδουν θερμίδες. Θα μπορούσε, λοιπόν, η Στέβια να προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο της γλυκύτητας, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του βάρους.

Η Στέβια (βοτανικό όνομα Stevia rebaudiana) είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη και έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από την ζάχαρη και πρόσφατα έχει κατακλύσει με πολλές παραλλαγές και την Ελλάδα. Τα φύλλα του φυτού στέβια είναι 30 με 45 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και τρώγονται ωμά ή χρησιμοποιούνται ολόκληρα σε ροφήματα βοτάνων αλλά και σε τρόφιμα.

Η Στέβια είναι ένα ισχυρό φυσικό γλυκαντικό, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα της από τα οποία παράγεται ζάχαρη - η Στεβιοζάχαρη, αλλά δεν απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν έχει διατροφική αξία, αφού δεν παρέχει καθόλου θερμίδες και ενέργεια στον οργανισμό. Στη Στέβια υπάρχουν πολλές χρήσιμες οργανικές ουσίες, όπως γλυκοζίδια, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, καθώς και ωμέγα -3 λιπαρά οξέα, αιθέρια έλαια κ.ά. Η χρήση της προλαμβάνει τις βλάβες στην Υγεία μας, που προκαλεί η υπερκατανάλωση ζάχαρης ( όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία), αλλά επί πλέον προσφέρει και πολλές άλλες ωφέλειες στην ανθρώπινη υγεία, όπως η αντιγηραντική δράση της, η προστασία από ιούς, η πρόληψη της φθοράς των δοντιών κλπ. Η στέβια μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Υπενθυμίζεται όμως ότι τόσο κατά την κύηση όσο και τη γαλουχία, χρειάζεται να ακολουθείται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο του εμβρύου/ή νεογνού όσο και της μητέρας, σε θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση προτείνεται να ζητηθεί η γνώμη του θεράποντος Ιατρού.