"ΡΙΖΑΡΙ" και "ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ" !!! Φυτικές βαφές για τα πασχαλινά σας αυγά!!!

18 Απρ 2013

 

Η κουζίνα είναι γεμάτη φυτικές βαφές. Κάποιες είναι κρυμμένες στις φλούδες των κρεμμυδιών, ενώ άλλες στα παντζάρια, στο κόκκινο λάχανο, στο μπαχαρικό ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ, αλλά και στο ΡΙΖΑΡΙ.
   
                                           
 
Αν φέτος το Πάσχα αποφασίσετε να βουτήξετε τα αυγά σας σε φυτικές βαφές που θα φτιάξετε μόνοι σας, η διαδικασία θα φανεί σε εσάς και τα παιδιά σας ένα χαλαρωτικό παιχνίδι-πρόκληση της φαντασίας, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι αναμφισβήτητα όμορφο και γεμάτο εκπλήξεις.
 
Όποιος ψάχνει για εναλλακτικό τρόπο βαφής αυγών, υπάρχει μια ρίζα, που είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων για τις χρωστικές της ιδιότητες. Μάλιστα, παλαιότερα τη χρησιμοποιούσαν για να βάφουν υφάσματα. Πρόκειται για τη ρίζα ενός αυτοφυούς θάμνου που λέγεται ΡΙΖΑΡΙ ή -πιο επίσημα- ερυθρόδανο το βαφικό. 
 
H διαδικασία είναι απλή.  Κοπανίζουμε το ριζάρι σε γουδί για να μπορεί να βγάλει στη συνέχεια το χρώμα του ευκολότερα. Βράζουμε το ριζάρι σε νερό για 10 λεπτά και εν συνεχεία το αφήνουμε να κάτσει για 2-3 ώρες ή και όλη τη νύχτα.  Το πρωί σουρώνουμε το ριζάρι και κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά και τα βράζουμε για περίπου 15 λεπτά προσθέτοντας μισό ποτηράκι του κρασιού ξύδι (αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό, ίσα που να καλύπτει τα αυγά).  Η δοσολογία είναι 70γρ. ριζάρι για 15 αυγά. 
 
Για βαθύ κίτρινο χρώμα: Για να βάψουμε αυγά σε βαθυκίτρινο χρώμα, θα πρέπει να φτιάξουμε το διάλυμα του μπαχαρικού ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ. Ρίχνουμε 100γρ. κουρκουμά για 15 αυγά,  2 κουταλιές ξύδι και νερό, όσο να καλύπτονται τα αυγά. Βράζουμε πρώτα για 15 λεπτά τα υλικά του διαλύματος και μετά το σουρώνουμε.  Στη συνέχεια, βάζουμε μέσα στο χρώμα τα αυγά και προσθέτουμε λίγο ακόμη ξύδι (1 κουταλιά). Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα αυγά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
 
*ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΟΜΟΡΦΑ ΦΑΝΤΑΧΤΕΡΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ*